Energiatakarékos szellőztetés, védelem a penészfoltok ellen

 

Környezetünk védelme ill. az energiaköltségek csökkentésének egyik lehetséges eszköze az ezeket a szempontokat figyelembevevő termékek alkalmazása / felhasználása, a hagyományos, nagyobb energia-felvétellel rendelkező egységek lecserélése mellett. A hagyományos, ablakok nyitásával történő szellőztetés látszólag költségmentes megoldás, ugyanakkor a fűtésszezonban rendkívül magas energiaveszteséggel jár, amely extra költsége a fűtésszámlákban „rejtett módon” kerül folyamatosan kifizetésre. A párásodásra hajlamos helységek (elsősorban fürdőszobák), ill. a mellékhelységek megfelelő légcseréje, a nyílászárók rendszeres vagy rendszertelen nyitása – zárása mellett, szellőztető ventilátorokkal is megvalósítható. Már az egyszerűbb ventilátoros megoldások is hatékonyabb és energiatakarékosabb légcserét biztosíthatnak a hagyományos szellőztetésnél, de a szellőztető ventilátorok legújabb generációjának alkalmazása további energia-megtakarítást eredményezhet.

 

A spanyolországi Cata gyár új E-GLASS szellőztető ventilátorai a felhasznált legmodernebb technológiának és a minőségi anyagoknak köszönhetően a hasonló légszállítási paraméterekkel rendelkező társaihoz képest akár 50-60% energia-megtakarítást is eredményezhetnek, a mindössze 8 W-os teljesítményfelvételének köszönhetően. A két sebességi fokozattal rendelkező változatok akár 4 W-os teljesítmény mellett is üzemeltethetőek. Folyamatos üzem esetén, ebben az üzemmódban, kevesebb, mint 3 kW az egy hónapra kalkulálható energiaigény. A jelenlegi energiaárak mellett ez 130 Ft-os havi költséget jelent, amennyiben folyamatos üzemű felhasználásra kerül az egység. Folyamatos működtetésre lehet szükség párásodásra / penészesedésre hajlamos helységek esetében.

 

Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

-         szigeteletlen, vagy részben szigetelt épületek esetén,

-         frissen szigetelt épületek esetén, amennyiben annak légtechnikája nem került időben fejlesztésre,

-         nyílászáró rendszer cseréje esetén,

-         egyéb, folyamatos nedvességet eredményező tevékenység esetén.

 

Az általános, szakaszos üzemben történő felhasználás során, napi 2-3 órás működtetéssel számolva, 20-30 Ft-os havi energiaköltség mellett valósítható meg a hatékony szellőztetés az új, nagyhatékonyságú Cata szellőztető ventilátorok alkalmazásával.

Az újgenerációs szellőztető ventilátorok között, az alapkivitelű, kapcsolóról működtethető változatok mellett, megtalálhatóak az utószellőztető funkcióval és a páraérzékelő egységgel rendelkező modellek is. Ez utóbbiak automata működésre is képesek. Tehát ha az adott helység páratartalma elér egy küszöbszintet, úgy a ventilátor automata módon addig szellőzteti a helységet, amíg a páratartalom a megfelelő értéket el nem éri. Természetesen a kívánt küszöbérték előre beállítható, a helység, ill. a felhasználó egyedi igényeihez igazítható. A páraérzékelős ventilátorokkal, a szabályozott szellőztetésnek köszönhetően, annyit és csakis annyit üzemel a ventilátor, amennyire valóban szükség van. Ez további energia-megtakarítást, ezzel együtt költségcsökkentést eredményez.

 

A Cata energiatakarékos szellőztető ventilátorairól bővebb információ az alábbi oldalakon található:

https://ventilatorok.hu/termekek/legtechnika-szelloztetes-haztartasi-megoldasok-furdoszoba-es-mellekhelyiseg-szellozteto-ventilatorok?filter[1776][design,+%C3%BCveg]=design,+%C3%BCveg&filter[brand][1]=Cata