Páraérzékelős ventilátorok - 2013.03.08

Az egészséges élettér alapvető feltételéhez hozzá tartozik a megfelelő levegőminőség biztosítása otthonunkban. 

A lakás egyes helységeinek levegője könnyen telítődhet nedvességgel, melynek vannak érzékelhető és kevésbé érzékelhető következményei.

A 20-23oC fokos hőmérsékleti tartományban a 45-55% közötti relatív páratartalom az, amely több szempontból is megfelelő lehet számunkra. Az ennél magasabb páratartalmú levegő nedvességtartalma könnyen kicsapódhat a helység alacsonyabb hőmérsékletű felületein (csempe, ablak, tükör, szigeteletlen, vagy rosszul hőszigetelt falfelületek, stb). A falak, valamint a csempefúgák felületén rendszeresen lecsapódott nedvesség kiváló táptalajt jelent a penészgombák számára, amely nem csak esztétikai kellemetlenséggel, hanem egészségi problémákkal is járhat.

A penészesedésnek vannak szabad szemmel is jól látható jelei, de az egészségre ártalmas gomba spórák már jóval előbb megtalálhatóak lehetnek a légtérben. 

A páratartalom csökkentésének hatékony eszköze lehet a páraérzékelővel ellátott szellőztető ventilátorok alkalmazása. Az ilyen funkcióval rendelkező készülékek automata működésre képesek, magas páratartalom esetén önműködően bekapcsolnak, majd a megfelelő érték elérése után kikapcsolnak. A szellősztetés időtartama szabályozott, csak a valóban szükséges légcsere ill. páramentesítés valósul meg az adott helységben, mely környezetvédelmi és költségcsökkentési szempontból sem elhanyagolható tulajdonság.

A spanyol Cata gyár páraérzékelős szellőztető ventilátorait kimondottan párás helységek szellőztetésére fejlesztették ki. Többféle légszállítási teljesítménnyel rendelkező változatok elérhetőek kínálatukban, ezáltal kisebb és nagyobb helységek szellőztetése is megoldható alkalmazásukkal. Páraérzékelőjének érzékenysége fokozatmentesen állítható, így a helység paramétereihez ill. a felhasználó igényeihez igazítható. Természetesen ezek a ventilátorok is üzemeltethetőek "hagyományos módon", azaz páratartalomtól függetlenül, manuálisan is kapcsolhatók.  

Kínálatunkban elérhető páraérzékelős szellőztető ventilátorokat megtalálhatja az alábbi linken található szűrő segítségével:

http://ventilatorok.hu/Haztartasi-ventilatorok