ErP Direktíva - 2013.03.14

Az Európai Unió által 2005-ben elfogadott EuP irányelv értelmében az elektromos termékek használatából eredő CO2-kibocsátást 20%-kal kell csökkenteni 2020-ig, valamint az energiahatékonyságot ugyanilyen mértékben szükséges növelni. 2009-ben az ErP (Energy-related Products) irányelvben határozták meg azokat a követelményeket, amelyek a fenntartható tervezés elvének figyelembevétele mellett, az energiát felhasználó termékekre vonatkoznak.

 

1. Mikortól hatályos?

Az ErP irányelv végrehajtása 2 lépésben valósulhat meg: 
 * ErP 2013 - kötelező 2013. január .1-től 
   a 125W és 500kW közötti felvett teljesítménnyel rendelkező ventilátorokra vonatkozik. 
 * Erp 2015 - kötelező 2015 január 1-től
   a hatékonyságot jellemző értékek további javítására vonatkozik.

  

2. Mely országokat érint az irányelv?

Mind a 27 európai uniós tagállamra vonatkoznak az érvénybe lépett előírások. Az általuk Európán belül értékesített vagy importált termékekre, továbbá azokra az integrálható termékekre is, amelyek Európa területére import termékként bekerülhetnek.

 

3. Hogyan kell alkalmazni az ErP-t?

A ventilátor teljes hatékonyságát (elektronikus vezérlőegység, motor és forgórész) kell értékelni az Erp által megállapított minimum szinteknek megfelelően. Ezek a szintek határozzák meg a leghatékonyabb működési pontokat a felvett teljesítmény alapján.
A biztonsági ventilátorokra vonatkozó hatékonysági határértékekre az ErP irányelv 10%-ot jelöl meg (2013) első lépésben, majd  további 5%-ot (2015) második lépésben. 
Azon termékek, amelyek  nem felelnek meg a hatékonysági követelményeknek, nem kaphatnak CE megfelelőséget igazoló jelölést.

Az ErP által meghatározott hatékonysági szintek

 

4. Mely termékek érintettek?

Az irányelv az alábbi ventilátorokra vonatkozik: 
- Amelyek felvett teljesítménye 125W és 500kW közötti van;
- Radiális, axiális és axiál-radiális egységek;
- Motorral felszerelt ventilátorok, az irányelvben megjelölt időpontokig nem értékesített termékek;
- Kettős felhasználási céllal rendelkező ventilátorok, (normál és vészhelyzet esetén, rövid ideig üzemelő biztonsági egységek), figyelembe véve a 89/106/EK irányelv tűzvédelmi követelményeit.

 

5. Vannak kivételek?

 Igen. Az ErP nem érinti az alábbi termékeket:

a) Azon ventilátorok, melyek kifejezetten veszélyes területeken kerülnek felhasználásra (mérgező anyagokat tartalmazó környezetben, erősen maró vagy abrazív anyagokat tartalmazó környezetben, valamint gyúlékony anyagok környezetében);

b) A kizárólag vészhelyzetben, való felhasználásra tervezett, rövid üzemidejű ventilátorok esetén, a tűzvédelmi követelmények figyelembevétele mellett;

c) Kifejezetten az alábbi célra tervezett ventilátorok: 

I) amennyiben az üzemeltetési hőmérséklet, vagy a ventilátor által mozgatott közeg hőmérséklete meghaladja 100°C-t.  
II) az áramláson kívül elhelyezett motorral szerelt változatok esetén, ha az üzemeltetési hőmérséklet meghaladja a 65°C-t.

d) A 2013.január 1-je előtt az EU-n belül forgalomba hozott termékek.

 

6. A Casals ventilátorok megfelelnek az ErP irányelvnek?

2013.január 1-től minden Casals által tervezett ventilátor megfelel az ErP irányelvben meghatározott hatékonysági határértékeknek (125W és 500kW közötti, megfelelően az érvényben lévő 327/2011 európai előírásnak). Ezeken feltüntetésre kerül a CE megfelelőséget igazoló jelzés. Ez biztosítja a Casals ventilátorok jelentős energia-megtakarítását, mely az innovatív nagy hatásfokú motorok (AC és EC) kifejlesztésének köszönhető.

A Casals ventilátorok egyes változatai már most túl teljesítik a ErP legszigorúbb előírásait, köszönhetően a hatékonyság növelését célzó fejlesztéseknek. Az EEC motorral rendelkező változatok már most is 30%-al kedvezőbb hatékonysági értékekkel rendelkeznek az ErP által meghatározott értékekhez képest.

 

Letölthető változat: