Construma Hungarotherm

Cégünk, ahogyan az előző években is, ismét kiállít a Construma szakvásáron, ahol a Cata, Casals és Ardes gyárak ventilátorai mellett bemutatjuk az Aerauliqa gyár energiatakarékos és hővisszanyerős szellőztetési megoldásait, valamint a Gonal gyár légtechnikai rendszerelemeinek egyes modelljeit.
2019.03.25.

Tovább

Nagykonyhai elszívás

Az alábbiakban alternatívát biztosítunk büfék, üzemi konyhák, éttermek és nagykonyhai környezetbe helyezhető páraelszívó készülékek tekintetében. Ezek a berendezések egyedileg méretezettek a „nagyüzemi” konyhák igényeihez igazítva, folyamatos nagy teljesítményű üzemre tervezve

tovább

Milyen ventilátorra van szükségem?

A megfelelő ventilátor kiválasztásának alapvető szempontjainak ismerete a helyes, működés / üzemeltetés alapvető feltétele, legyen szó háztartási vagy ipari felhasználási területről.

ventilátor segítség

Milyen ventilátorra van szükségem? Milyen ventilátorra van szükségem?

Az adott célnak megfelelő ventilátor hatékony működésének egyik alapvető feltétele a helyes kiválasztás. Felhasználási terület szerint megkülönböztetünk ipari és háztartási ventilátorokat. Ez utóbbiakat jellemzően lakásokban, családi házakban, azok egyes helységeinek szellőztetésére tervezték, rendeltetésszerű használatuk ebben a környezetben valósulhat meg.

Az ipari ventilátorok szélesebb felhasználási területre alkalmasak. Röviden és egyszerűen úgy lehetne meghatározni az alkalmazási lehetőségeiket, hogy minden olyan terület ipari ventilátort igényel, amely túlmutat a háztartási ventilátorok általános felhasználási lehetőségein. 

 

Háztartási ventilátorok alkalmazása:

A háztartási ventilátorok maximálisan 40-45C hőmérsékletű tiszta (vagy páradús), levegő mozgatására (általában elszívására) alkalmasak, jellemzően szakaszos (nem 24/24 órás) üzemeltetés mellett. Az ilyen ventilátorok többnyire napi néhány órát üzemelnek, általában mellékhelységek és fürdőszobák szellőztetését végzik. Működtetésük kapcsolóról, egyes modellek esetén speciális érzékelőjük (pl. páratartalom mérő, mozgásérzélelő, stb.) segítségével történik, a helység használatbavételének időtartama alatt. Egyes változatok folyamatos működésre is alkalmasak. Fontos kiemelni, hogy a konyhai páraelszívásra, ahol a levegő nem csak párával, hanem zsírszemcsékkel is terhelt lehet, a konyhai páraelszívók hivatottak. Ilyen célú felhasználása a szellőztető ventilátorok alkalmazása nem javallott, idő előtti meghibásodással ill. garanciavesztéssel járhat.

A kiválasztás főbb szempontjai:

- A szellőztetni kívánt helység mérete;

- Az elszívott levegő kivezetésének módja, műszaki jellemzői;

- A ventilátor elhelyezési, rögzítési lehetőségei / feltételei;

- Elektormos illeszthetőség kérdése;

- A ventilátorra jellemző extra- vagy kényelmi funkciók szükségessége;

- Hatályos jogszabályok vagy egyéb normatívák által rögzített előírások.

 

A spanyol Cata gyár szellőztető rendszerei, ventilátorai kiváló teljesítményt nyújtanak, rendkívül csendes üzemmód mellett, mindazonáltal tökéletesen illeszkednek bármely helység adottságaihoz. A ventilátorkínálatban megtalálhatóak a falba-, mennyezetbe-, ablakba építhető változatok mellett a csőbe vagy csőközbe építhető típusok is, amelyek kiválóan alkalmasak fürdőszobák, irodák, konyhák és egyéb helyésgek megfelelő légcseréjének biztosítására.

A kifinomult technika modern formavilággal és exkluzív designnal párosul.   

 

Ipari ventilátorok alkalmzása:

Az Ipari ventilátorok igen széles területen alkalmazhatóak, legyen szó könnyű-, nehéz- vagy élelmiszeripari felhasználásról, egyes modellek lakossági (háztartási) igényeket kielégítő környezetben is felhasználhatók. Típustól függően tiszta, enyhén vagy erősen szennyezett levegő, porral, textilszálakkal, szilárd anyagdarabokkal, terhelt közeg, granulátum, pellett vagy vegyi anyagok mozgatására alkalmasak. Ezen egységek egy része nem csak épületen / létesítményen belül, hanem kültéren is elhelyezhető.

Néhány felhasználási mód a teljesség igénye nélkül:

- Általános szellőztetés;

- Adott helység megfelelő légcseréjének biztosítása;

- Energiatakarékos / hővisszanyerős rendszer kialakítása;

- Szabályozott gépi szellőztetés;

- Füstelszívás;

- Professzionális konyhai elszívás; 

- Forró levegő mozgatása (max. 350C hőmérsékletig);

- Biztonsági füstelszívás (Tűz és/vagy robbanásbiztos egységekkel);

- Parkolóházak légcseréje;

- Gépek, gépegységek hűtése;

- Laboratóriumoknál, vegyi fülkéknél alkalmazott elszívás; 

- Pneumatikus szállítás;

- Szűrők, szeparátorok után kötve alkalmazott elszívási folyamatok;

- Fényezőműhelyeknél alkalmazott elszívás;

- Egyéb gőzök /gázok /szilárd elemeket tartalmazó közegek mozgatása. 

 

 A kiválasztás főbb szempontjai:

- A kívánt felhasználási területre alkalmas ventilátor kiválasztása;

- A ventilátor által mozgatott  közeg paraméterei (pl. összetétel, hőmérséklet);

- A kívánt munkaponti érték (összetartozó légszállítás és nyomásérték, adott környezeti jellemzők mellett) teljesítése;

- A ventilátor elhelyezési, rögzítési, telepíthetőségi feltételei;

- Elektromos illeszthetőség kérdése (pl. egyfázisú vagy háromfázisú kivitel);

- Működtetés napi / heti / havi / éves időtartama, indítások / leállítások száma;

- A ventilátorra jellemző extra funkciók (pl. zajszint, szabályozhatóság, stb) szükségessége;

- Egyéb, a terméket felhasználó ügyfél által támasztott igények;

- Hatályos jogszabályok vagy egyéb normatívák által rögzített előírások.

 

A több mint 130 éves gyártási tapasztalattal rendelkező spanyol Casals gyár kifejezetten az ipari szellőzéstechnikára specializálódott. Folyamatos újítások, saját kutató laboratórium és rendkívül széles válaszék jellemzi kínálatukat, versenyképes árakkal és rugalmas, a vevő igénye szerinti egyedi megoldásokkal támogatva. A Casals ipari ventilátorokat magas műszaki színvonal, hosszú élettartam és kiváló minőség jellemzi.  

 

Amennyiben az itt leírtakkal kapcsolatosan segítségre lenne szüksége, forduljon hozzánk bizalommal!