Műszaki adatlap

A termék műszaki adatlapja jelenleg nem elérhető letölthető formában a weboldalunkon, de azt e-mail-ben megtudjuk küldeni az ön számára!

E-mail-ben kérem a kiválasztott termék adatlapját

Professzionális konyhai elszívás

Az éttermek, kávézók és büfék számára kialakított, egyedi gyártású nagykonyhai elszívó ernyőink folyamatos, nagy teljesítményű üzemeltetésre lettek kialakítva. Az ernyők labirint szűrővel vannak ellátva, mellyel a sütés-főzés során keletkező zsír, olaj és pára elvezetésre kerülhet, amely egy zsírcsapon keresztül leereszthető.

tovább

Construma részvétel - 2017

Cégünk, ahogyan az előző években is, ismét kiállít a Construma szakvásáron, ahol a Cata, Casals és Ardes gyárak ventilátorai mellett bemutatjuk az Aerauliqa gyár energiatakarékos és hővisszanyerős szellőztetési megoldásait, valamint a Gonal gyár légtechnikai rendszerelemeinek egyes modelljeit.
2017.03.21.

Tovább

Milyen ventilátorra van szükségem?

A megfelelő ventilátor kiválasztásának alapvető szempontjainak ismerete a helyes, működés / üzemeltetés alapvető feltétele, legyen szó háztartási vagy ipari felhasználási területről.

ventilátor segítség

Háztartási ventilátorok Háztartási ventilátorok

Háztartási ventilátorok alkalmazása:

A háztartási ventilátorok maximálisan 40-45C hőmérsékletű tiszta (vagy páradús), levegő mozgatására (általában elszívására) alkalmasak, jellemzően szakaszos, esetenként folyamatos üzemeltetés mellett.

 

Az ilyen ventilátorok többnyire napi néhány órát üzemelnek, általában mellékhelyiségek és fürdőszobák szellőztetését végzik. Működtetésük kapcsolóról, egyes modellek esetén speciális érzékelőjük (pl. páratartalom mérő, mozgásérzélelő, stb.) segítségével történik, a helyiség használatbavételének időtartama alatt. Egyes változatok folyamatos működésre is alkalmasak.

 

Fontos kiemelni, hogy a konyhai páraelszívásra, ahol a levegő nem csak párával, hanem zsírszemcsékkel is terhelt lehet, a konyhai páraelszívók hivatottak. Ilyen célú felhasználása a szellőztető ventilátorok alkalmazása nem javasolt, idő előtti meghibásodással ill. garanciavesztéssel járhat.

 

 

A kiválasztás főbb szempontjai:

 

 • A szellőztetni kívánt helyiség mérete;
 • Az elszívott levegő kivezetésének módja, műszaki jellemzői;
 • A ventilátor elhelyezési, rögzítési lehetőségei / feltételei;
 • Elektromos illeszthetőség kérdése;
 • A ventilátorra jellemző extra- vagy kényelmi funkciók szükségessége;
 • Hatályos jogszabályok vagy egyéb normatívák által rögzített előírások.

Melyik ventilátort válasszuk fürdőszoba szellőztetésére?

Általános belmagasság (2,6 - 2,7 méter) esetén, 6 m2 alapterületig általában a 100 mm csatlakozási mérettel rendelkező, ún. axiális ventilátorokat ajánljuk, amennyiben a ventilátor közvetlen kivezetéssel vezeti ki az oldalfalon keresztül a szabadba páradús levegőt vagy ha a teljes csőhossz maximum 1,5 méter hosszú. 7-12 m2 alapterületű fürdőszoba esetén a 120 mm-es, 12 m2 felett a 150 mm-es csatlakozási mérettel rendelkező ventilátorok választását javasoljuk a megfelelő légcsere kialakításra.

 

1,5 - 3,0 méter csőhossz között az ún. félaxiál - félradiál ventilátorok lehetnek alkalmasak a hatékony szellőztetés kialakítására 100 mm-es átmérővel rendelkező csőrendszer esetén (pl. Aerauliqa Quasar ventilátorok). Ezek a típusok ugyanolyan mérettel rendelkeznek mint at axiális társaik. Kompakt méret mellett kb. kétszer nagyobb nyomással (max. 50 Pa) tudják a levegőt a csőrendszerben mozgatni. 

 

3 méternél hosszabb csőrendszer esetén (pl. társasházak) a megfelelő szellőztetést az ún. radiális ventilátorok tudják biztosítani (pl. Aerauliqa QX, vagy Cata CB ventilátorok). Ezeknek a ventilátoroknak a felépítése eltér az axiális típusoktól, melynek köszönhetően sokkal nagyobb nyomással (100-250 Pa) tudják "tolni" a levegőt a csőrendszeren keresztül, mint az axiális társaik (15-30 Pa). Ezeknek a ventilátoroknak a mérete is nagyobb, amelyet a készülék elhelyezhetőségénél is figyelembe kell venni.

 

Amennyiben a fürdőszoba egyáltalán nem hajlamos a párásodásra, úgy az ún. standard (kapcsolóról üzemeltethető) típusok is megfelelőek lehetnek. A kapcsoló lehet villanykapcsoló vagy külön, kimondottan a ventilátor számára elhelyezett kapcsoló egyaránt. Előbbi esetben a fürdőszoba világításával együtt lehet kapcsolni a ventilátort, míg utóbbi megoldásnál a volágítástól függetlenül is bekapcsolható a ventilátor.

 

Kisebb párásodási hajlam esetén, valamint akkor, ha a fürdőszoba mellékhelyiséggel kombinált, az utószellőztető funkcióval rendelkező változatok választását javasoljuk. Ezek a típusok is kapcsoló segítségével üzemeltethetők, de a lekapcsolást követően pár percig még szellőztetik a helyiséget. A késleltetett leállás időtartama természetesen a felhasználói igények szerint beállítható.

 

Magas páratartalom vagy penészesedési probléma esetén mindenképpen a páraérzékelő funkcióval rendelkező típusokat érdemes választani, mert ezek a ventilátorok automatán is tudják szellőztetni a fürdőszobát magas páratartalom esetén. Ezek a típusok is rendelkeznek utószellőztető funkcióval. Az utószellőztetés időtartama és a párára való érzékenység természetesen beállítható minden készülék esetében.

 

Melyik ventilátort válasszuk mellékhelyiség szellőztetésére?

A ventilátor kialakítása (axiális, radiális vagy félaxiál-félradiál) és a csatlakozási méret szempontjából a kiválasztási szempontok megegyeznek a fürdőszobai ventilátorokéval. Ezeknek a helyiségeknek a szellőztetéséhez az utószellőztető funkcióval rendelkező típusokat ajánljuk. Kapcsoló segítségével üzemeltethetők, a lekapcsolást követően pár percig még szellőztetik a mellékhelyiséget. A késleltetett leállás időtartama a felhasználói igények szerint beállítható.

 

Ipari ventilátorok Ipari ventilátorok

Ipari ventilátorok alkalmzása:

Az Ipari ventilátorok igen széles területen alkalmazhatóak, legyen szó könnyű-, nehéz- vagy élelmiszeripari felhasználásról, egyes modellek lakossági (háztartási) igényeket kielégítő környezetben is felhasználhatók.

 

Típustól függően tiszta, enyhén vagy erősen szennyezett levegő, porral, textilszálakkal, szilárd anyagdarabokkal, terhelt közeg, granulátum, pellett vagy vegyi anyagok mozgatására alkalmasak. Ezen egységek egy része nem csak épületen / létesítményen belül, hanem kültéren is elhelyezhető.

 

 

Néhány felhasználási mód a teljesség igénye nélkül:

 

 • Általános szellőztetés;
 • Adott helyiség megfelelő légcseréjének biztosítása;
 • Energiatakarékos / hővisszanyerős rendszer kialakítása;
 • Szabályozott gépi szellőztetés;
 • Füstelszívás;
 • Professzionális konyhai elszívás; 
 • Forró levegő mozgatása (max. 350C hőmérsékletig);
 • Biztonsági füstelszívás (Tűz és/vagy robbanásbiztos egységekkel);
 • Parkolóházak légcseréje;
 • Gépek, gépegységek hűtése;
 • Laboratóriumoknál, vegyi fülkéknél alkalmazott elszívás; 
 • Pneumatikus szállítás;
 • Szűrők, szeparátorok után kötve alkalmazott elszívási folyamatok;
 • Fényezőműhelyeknél alkalmazott elszívás;
 • Egyéb gőzök /gázok /szilárd elemeket tartalmazó közegek mozgatása. 

 

 A kiválasztás főbb szempontjai:

 • A kívánt felhasználási területre alkalmas ventilátor kiválasztása;
 • A ventilátor által mozgatott  közeg paraméterei (pl. összetétel, hőmérséklet);
 • A kívánt munkaponti érték (összetartozó légszállítás és nyomásérték, adott környezeti jellemzők mellett) teljesítése;
 • A ventilátor elhelyezési, rögzítési, telepíthetőségi feltételei;
 • Elektromos illeszthetőség kérdése (pl. egyfázisú vagy háromfázisú kivitel);
 • Működtetés napi / heti / havi / éves időtartama, indítások / leállítások száma;
 • A ventilátorra jellemző extra funkciók (pl. zajszint, szabályozhatóság, stb) szükségessége;
 • Egyéb, a terméket felhasználó ügyfél által támasztott igények;
 • Hatályos jogszabályok vagy egyéb normatívák által rögzített előírások.

  

Védelem a penészfoltok ellen Védelem a penészfoltok ellen

Környezetünk védelme ill. az energiaköltségek csökkentésének egyik lehetséges eszköze az ezeket a szempontokat figyelembevevő termékek alkalmazása / felhasználása, a hagyományos, nagyobb energia-felvétellel rendelkező egységek lecserélése mellett. A hagyományos, ablakok nyitásával történő szellőztetés látszólag költségmentes megoldás, ugyanakkor a fűtésszezonban rendkívül magas energiaveszteséggel jár, amely extra költsége a fűtésszámlákban „rejtett módon” kerül folyamatosan kifizetésre. A párásodásra hajlamos helységek (elsősorban fürdőszobák), ill. a mellékhelységek megfelelő légcseréje, a nyílászárók rendszeres vagy rendszertelen nyitása – zárása mellett, szellőztető ventilátorokkal is megvalósítható. Már az egyszerűbb ventilátoros megoldások is hatékonyabb és energiatakarékosabb légcserét biztosíthatnak a hagyományos szellőztetésnél, de a szellőztető ventilátorok legújabb generációjának alkalmazása további energia-megtakarítást eredményezhet.

 

A spanyolországi Cata gyár új E-100-as szellőztető ventilátorai a felhasznált legmodernebb technológiának és a minőségi anyagoknak köszönhetően a hasonló légszállítási paraméterekkel rendelkező társaihoz képest akár 50-60% energia-megtakarítást is eredményezhetnek, a mindössze 8W-os teljesítményfelvételének köszönhetően. A két sebességi fokozattal rendelkező változatok akár 4W-os teljesítmény mellett is üzemeltethetőek. Folyamatos üzem esetén, ebben az üzemmódban, kevesebb, mint 3kW az egy hónapra kalkulálható energiaigény. A jelenlegi energiaárak mellett ez 130 Ft-os havi költséget jelent, amennyiben folyamatos üzemű felhasználásra kerül az egység. Folyamatos működtetésre lehet szükség párásodásra / penészesedésre hajlamos helységek esetében. Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

 • szigeteletlen, vagy részben szigetelt épületek esetén,
 • frissen szigetelt épületek esetén, amennyiben annak légtechnikája nem került időben fejlesztésre,
 • nyílászáró rendszer cseréje esetén,
 • egyéb, folyamatos nedvességet eredményező tevékenység esetén.

Az általános, szakaszos üzemben történő felhasználás során, napi 2-3 órás működtetéssel számolva, 20-30 Ft-os havi energiaköltség mellett valósítható meg a hatékony szellőztetés az új, nagyhatékonyságú Cata szellőztető ventilátorok alkalmazásával.

Az újgenerációs szellőztető ventilátorok között, az alapkivitelű, kapcsolóról működtethető változatok mellett, megtalálhatóak az utószellőztető funkcióval és a páraérzékelő egységgel rendelkező modellek is. Ez utóbbiak automata működésre is képesek. Tehát ha az adott helység páratartalma elér egy küszöbszintet, úgy a ventilátor automata módon addig szellőzteti a helységet, amíg a páratartalom a megfelelő értéket el nem éri. Természetesen a kívánt küszöbérték előre beállítható, a helység, ill. a felhasználó egyedi igényeihez igazítható. A páraérzékelős ventilátorokkal, a szabályozott szellőztetésnek köszönhetően, annyit és csakis annyit üzemel a ventilátor, amennyire valóban szükség van. Ez további energia-megtakarítást, ezzel együtt költségcsökkentést eredményez.

 

A Cata energiatakarékos szellőztető ventilátorairól bővebb információ az alábbi oldalakon található:

Standard, (kapcsolóról üzemeltethető) változat:  E-100G

Utószellőztető funkcióval rendelkező változat:      E-100GT

Páraérzékelő és utószellőztető funkcióval rendelkező változat: E-100 GTH